søndag 18. september 2016

Litt refleksjon så langt

Nå er det snart fem uker siden vi fikk første arbeidskrav i kunst og håndverk: Design og skapende prosesser. Siden da har jeg tegnet en del skisser både til dekoren jeg kan tenke meg å ha på flisene og til serveringsproduktet.

Skissene av flisene har jeg dekorert med alt fra frukt og annet spiselig, til organiske og geometriske former som f.eks. blader, sirkler, skyer, blomster, bygninger osv. Både symmetrisk og asymmetrisk. Jeg har også funnet på litt mønstre selv, i tillegg til at jeg har blitt mye inspirert av dekoren både i bakgrunnen og forgrunnen av f.eks. bilder og serier jeg har sett på. 

En av dagene fikk jeg plutselig en idé til veggflisene. Jeg tenkte meg at flisene kunne få plass på en vegg i Oslo, eller en annen by, men akkurat da så jeg for meg Oslo. Det jeg så for meg var at flisene kunne være en del av et prosjekt der alle som vil kan dekorere en flis hver med hva de tenker på når de hører ”Oslo”. Etter man har fått nok fliser til å dekorere en vegg på en bygning, kan man henge de opp slik at det blir et stort kunstverk. Jeg satte meg ned og tegnet tre fliser med noe som var ”Oslo-relatert”. Deretter malte jeg med akvarell. 



Etterhvert gikk jeg litt bort fra denne ideen. Den ble litt for stor, i tillegg til at oppgaven sier ”flisane skal vert tiltenkt eit rom (t.d. kjøkken, bad osv.)” og en vegg på en bygning i Oslos gater er ikke akkurat et konkret rom som for eksempel et bad.

Jeg liker veldig godt å tegne planter og blader. Noen av skissene har fått dette som dekor. Jeg har ikke bestemt meg helt enda for hva jeg ender opp med på de tre flisene jeg skal produsere, men akkurat nå tror jeg det blir noe annet enn planter og blader. En av grunnene til dette er fordi jeg synes det blir litt for ”enkelt”. Jeg har lyst til å utfordre meg selv litt mer ved å tegne mer detaljert. Et stilrent og enkelt uttrykk appellerer veldig til meg, men samtidig er jeg veldig glad i forskjellige mønstre. Det er også litt morsommere å tegne når det er flere detaljer, synes jeg.

Som sagt har jeg tegnet en del forskjellige skisser til begge oppgavene. Når det gjelder flisene er utfordringen min nå å finne ut hva jeg skal ha på de tre forskjellige, i tillegg til at jeg må dekorere de slik at en ser de har et slektskap. Jeg jobbet med leire på skolen her om dagen, og da lagde jeg tre fliser med ganske forskjellig mønstre, men de har et slektskap ved at de er symmetriske og alle har diagonale linjer. Likevel synes jeg ikke de passer så veldig godt sammen, for det blir litt for rotete. 


Når det gjelder serveringsproduktet har jeg også mange ulike skisser. Jeg har tegnet en del vaser i forskjellige størrelser og former, noen med dekor, andre uten. I tillegg har jeg blitt inspirert av mye forskjellig som er i keramikk, både fra magasiner, butikker og bilder på Instagram.

Første dagen jeg begynte å tegne skisser til serveringsproduktet, tegnet jeg blant annet et fat med en S og P på, og jeg tenkte at dette kunne være salt- og pepperskåler. Da jeg jobbet med leire på skolen en ettermiddag, kom jeg på denne ideen, og jeg prøvde å lage noe som kunne ligne på det jeg hadde skissert. Det gikk faktisk veldig bra, og jeg synes  resultatet ble fint og originalt. Jeg vet ikke om dette kommer til å bli produktet jeg ender opp med, men det bestemmer jeg meg for om ikke så lenge. I tillegg til salt- og pepperfatet har jeg laget noen skåler, en kopp og en liten vase. På de fleste tingene brukte jeg plateteknikk, men på den ene skålen brukte jeg pølseteknikk. På første samling da vi prøvde de forskjellige teknikkene, synes jeg pølseteknikk var ganske vanskelig, men det var fordi jeg hadde altfor tynne pølser, og skålen min bare datt sammen. Denne gangen gjorde jeg skålen min mindre i diameter og pølsene tjukkere, det gjorde det lettere å jobbe med skålen og få den fin. Tommelteknikken har jeg ikke brukt så mye enda, men jeg vil prøve den ut neste gang jeg skal jobbe med leire på skolen.


- Frida 







mandag 5. september 2016

Moodboard

For å samle mye av den inspirasjonen jeg finner, liker jeg å lage moodboard. Jeg har funnet mange inspirasjonsbilder i mote- og interiørblader. Saksen lar jeg ligge, jeg synes uttrykket blir finere og mykere når jeg river ut bildene. Det blir også en helhet over det, i stedet for skarpe kanter mot hverandre som man får når man klipper ut bildene. 

Hvis man vil rive ut et bilde rett, har jeg lært et lurt triks - å bruke linjal. Da får man samtidig litt ruglete kanter.
Jeg fant mange bilder relatert til de to oppgavene. Forskjellige mønstre på blant annet klær og puter kan jeg ta med videre når jeg skal tegne flere skisser til teksturen jeg vil ha på flisene. Jeg fant også bilder med ulike gjenstander som er laget av leire, disse har mange forskjellige former avhengig av hva de skal brukes til.
Her er bildene jeg har valgt til mitt moodboard. 

Ferdig resultat.
 Jeg har lagt inn en magisk ramme for at det skal se rent ut. At noen av bildene bryter litt utenfor synes jeg bare er fint, for da blir ikke uttrykket for stivt. Jeg tok også med litt skrift, "Fargesymfoni", for jeg syntes moodboardet trengte noe mer enn bare bilder. Med skriften ble det også mer oversiktlig og ikke så rotete som det ville blitt hvis jeg ikke hadde noe annet enn bilder. 

- Frida