tirsdag 15. november 2016

Litt historie om kunst- og håndverksfaget

Fra 1827 hadde man fagene lesing med leseforstandøving (at du forstår hva du leser), religion, bibelhistorie, sang, skriving og regning. I 1860 kom det nye fag: historie, naturfag og geografi. I 1889 ble skolen kalt for folkeskole, og den skulle være for alle. Da kom det også nye fag, blant annet håndarbeid og tegning, noe som gjorde at det ble flere timer på skolen.

Tegning og sløyd ble omtalt som ferdighetsfag, og det ble lagt stor vekt på flid og nøyaktighet. Til å starte med var det mye modelltegning som stod i fokus. De tegnet for eksempel en trekloss. Her måtte det mye øvelse til for å kunne ”kopiere” den over på arket. På denne tiden brukte de ikke bøker. Når de skulle tegne blomster og planter, tegnet det ikke fra det de så på plansjer. I stedet plukket man det selv og la det foran seg, for så å tegne det. Grunnen var fordi det er lettere å tegne av noe du ser konkret foran deg, enn å se det  på et bilde. Noe av det samme er hvis en er på et museum og studerer et maleri. Da får man en mye bedre opplevelse av å se det i virkeligheten, enn å se et bilde av det. Etter hvert ble modelltegning erstattet av tegning av natur, mennesker og dyr.

God observasjonsevne gjør at man får øvelse i å utvikle formsansen og sansen for farger. Kombinasjonen av det du observerer med øyet og det tekniske du gjør med hånda, er det som gjør at tegningen blir god. Du ser for eksempel etter proporsjoner, og så må du tegne det.

Kontakten mellom mennesker er også viktig når en skal lære seg noe nytt. Hvis en for eksempel vil lære seg å strikke, er det lettere å se hvordan en annen gjør det foran en, enn å se noen gjøre det på en video.

John Ruskin var opptatt av at når man studerte og ble kjent med anerkjente kunstverk, utviklet barn sin sans for skjønnhet. Noe av det samme legger Helga Eng vekt på i sin bok Kunstpedagogikk: Det å se på kjent og berømt kunst som var vakkert, utviklet ferdigheter og talent til å skape noe selv.


Litteraturliste:

Skolehistorie som bakteppe, Powerpoint vist på Høgskulen i Sogndal, 14.11.16


- Frida 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar